Τεχνικη υποστηριξη +30.6989740460 +30.6973204092

Συστηματα Ασφαλειας - Πυρανιχνευσης

Οι σύγχρονες συνθήκες στη χώρα μας έχουν δυστυχώς επιφέρει αύξηση της εγκληματικότητας σε ανησυχητικό βαθμό, με τις διαρρήξεις και τις κλοπές στην ημερήσια διάταξη. Τη λύση έρχονται να δώσουν εδώ τα συστήματα ασφαλείας. Τα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας είναι πραγματικά αξιόπιστα, χάρη στη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας στον τομέα αυτό.

Ένα σύστημα ασφαλείας αποτελείται από τα εξής βασικά μέρη:

την κεντρική μονάδα, που είναι ο εγκέφαλος του συστήματος
τον πίνακα ελέγχου, όπου ενεργοποιούμε ή απενεργοποιούμε το συναγερμό
τους αισθητήρες ή μαγνητικές επαφές που ανιχνεύουν τη διέλευση του διαρρήκτη από τα ανοίγματα του κτιρίου
τα ραντάρ, που είναι οι ανιχνευτές κίνησης περιμετρικά του κτιρίου αλλά και εσωτερικά
τους ανιχνευτές θραύσης κρυστάλλων (αλλά και καπνού, σε περίπτωση πυρκαγιάς ή εμπρησμού, ή διαρροών, π.χ. νερού ή υγραερίου)
τις κάμερες, εσωτερικές ή εξωτερικές
το πλήκτρο πανικού, σε περίπτωση που ο διαρρήκτης παρακάμψει τους αισθητήρες
τη σειρήνα, εσωτερική ή και εξωτερική
το χειριστήριο

Τα συστήματα συναγερμών εγκαθίστανται τόσο σε σπίτια όσο και σε καταστήματα και αφορούν την προστασία του χώρου εσωτερικά ή και περιμετρικά.
Ένα σύστημα ασφαλείας σήμερα μπορεί να είναι ενσύρματο ή ασύρματο. Ο ενσύρματος συναγερμός απαιτεί καλωδίωση για την εγκατάστασή του, ενώ ο ασύρματος χρησιμοποιεί αισθητήρες, κάμερες και άλλα αξεσουάρ που λειτουργούν με ραδιοσυχνότητες. Σε κάθε περίπτωση, αποτελούμενο κυρίως από ηλεκτρονικά μέρη, είναι ελάχιστα ενεργοβόρα.

Ένα σημαντικό κομμάτι των σύγχρονων συναγερμών είναι φυσικά οι κάμερες. Οι κάμερες λειτουργούν καταρχήν αποτρεπτικά, αφού ο επίδοξος διαρρήκτης σίγουρα θα προτιμήσει έναν πιο εύκολο στόχο, όπου δεν θα καταγράφονται οι κινήσεις του. Μπορούν να είναι φανερές ή κρυφές.

Έτσι έχουμε τα συστήματα παρακολούθησης με κάμερες, τα λεγόμενα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης (CCTV), που μας δίνουν τη δυνατότητα παρακολούθησης του χώρου και από απόσταση μέσω βίντεο, αρκεί να υπάρχει ανάλογη εγκατάσταση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Διαφορετικά μπορούμε να αναθέσουμε την παρακολούθηση των καμερών σε εταιρεία security, που ειδοποιεί εμάς ή τις αρχές αν δει ύποπτες κινήσεις.

Μια άλλη επιλογή που έχουμε είναι η εγκατάσταση IP καμερών (Internet Protocol Security Cameras) και IP καταγραφικών βίντεο (IP Video Servers). Αυτά συνδέονται σε δίκτυο IP με σύνδεση Ethernet. Έχουν δε ενσωματωμένους web servers και ό,τι καταγράφουν προβάλλεται απευθείας από την κάμερα μέσω διαδικτύου, χρησιμοποιώντας π.χ. έναν πλοηγό.

Υπάρχουν και οι συναγερμοί με τηλέφωνο, όπου ο πίνακας ελέγχου χρησιμοποιεί τη σταθερή τηλεφωνική γραμμή μας για να μας ειδοποιήσει σε περίπτωση ανάγκης. Ο συναγερμός με κινητό (GSM) διαθέτει ενσωματωμένο στο σύστημά του ένα κινητό τηλέφωνο. Σε περίπτωση που πυροδοτηθεί μας ειδοποιεί στα συγκεκριμένα τηλεφωνικά νούμερα που έχουμε εισαγάγει κατά τον προγραμματισμό του.

Τα ραντάρ είναι αυτά που ανιχνεύουν τις αυθαίρετες κινήσεις στο φυλασσόμενο χώρο. Σήμερα χρησιμοποιούνται ευρέως οι αισθητήρες ή ραντάρ κίνησης παθητικών υπερύθρων (Passive Infrared, PIR). Αυτοί είναι κατασκευασμένοι με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι ευαίσθητοι στη θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος. Αυτό σημαίνει ότι δεν ενεργοποιούν το συναγερμό όταν ανιχνεύσουν το κατοικίδιό μας.

Μεγάλη σημασία πρέπει να δίνεται στη σωστή εγκατάσταση από έμπειρους και εξειδικευμένους τεχνικούς, που θα πραγματοποιήσουν μελέτη του χώρου και θα εξασφαλίσουν την απόδοση και την αξιοπιστία του συστήματός σας.